fbpx

Dentálhigiénia ❤️

Szerző: | szept 4, 2022

Dentálhigiénikusként  misszióm az egészséges fogak, és ezen keresztül az egészséges életmód közvetítése. A kettő elválaszthatatlan egymástól. Na de ez mégis hogy jön össze, és mit is csinál egy dentálhigiénikus?

 

Elsősorban edukál. Azokat a szájhigiénés technikákat, eszközöket oktatja, amik nagy százalékban – mondanám, hogy 100, de visszafogom magam 😉 – hozzájárulnak a fogak egészségének megőrzéséhez. Fogászati rendelőben kezelés előtt, után, alatt pláne nincs lehetőség ezekről beszélgetni. Bár egyébként valamilyen rejtélyes oknál fogva mindig akkor kérdezzük szegény pácienst, amikor a szája tele van a műszereinkkel, kezeinkkel 🙂 . Ilyenkor próbáljuk őt megismerni, és megbeszélni vele az élet dolgait. 🙂

 

A fogászati kezelések elsősorban a problémák, fájdalmak megszűntetéséről szólnak, a megelőzés, más szóval prevenció a dentálhigiénikus feladata. Mi adunk tanácsot, hogy fogászati kezelést követően hogyan tudod megfelelően tisztítán tartani a kezelt területet. Fontos, hogy beavatkozástól függően ne fertőződjön, az esetleges gyógyulási folyamat szövődmény nélkül végbe tudjon menni. Ezzel (is) próbáljuk tehermentesíteni, illetve segíteni az orvos munkáját.

 

Aztán ott van a fogmosás. Ki emlékszik, hogy tanulta volna iskolában? Ugye, hogy ugye. Ez is a mi feladatunk, hogy megmutassuk nektek, hogy adott szájüregi állapot (ép, gyulladt) esetén, milyen technikát érdemes alkalmazni. Nem mindegy milyen technikával mosod, ha ép az így, és más mozdulat szükséges, ha gyulladt.

 

Sok fogászati probléma, megbetegedés elkerülhető, ha tudod, mit kell tenned ezért. Például ha nincs is konkrét panaszod, a fogkövedet akkor is leszedeted, mert a fogkő tud gyulladást okozni, aminek viszont biztos szövődményei lesznek. A fogkő, vagy dentális plakk, valójában a megkövült lepedék, ahova a fogkefe nem jutott el. A fogkő-eltávolítást is a dentálhigiénikus végzi. Ide tartozik még a fogak fehérítése, az inkább esztétikai beavatkozás.

 

Fentieken kívül pedig nagy a kedvencem a prevenció, a megelőzés. Nem tudod ép fogazatodat megtartani, ha nem figyelsz a megfelelő, kielégítő táplálkozásra, életmódra. Minden hatással van mindenre. Hatással van az egészségedre, ha rendszertelenül táplálkozol, és vica versa, ha nem megfelelően ápolod a fogaid, egyéb szervi megbetegedések érhetnek. Olyan keveset elég a napi rutinunk részévé tenni, hogy az egészségünk fennmaradjon.

 

Hamarosan személyesen is indulnak a prevenciós megmozdulásaim, remélem találkozunk élőben.

 

Love, Eszter

Ne várj tovább, kérj időpontot még ma!

Nagyon szívesen segítek neked eligazodni az ehhez hasonló témákban, miközben együtt kitaláljuk, hogy lehetnél elégedettebb a mosolyoddal! Kattints az alábbi gombra és kérj időpontot egyszerűen, online!