fbpx

Mi a szájhigiénia?

Szerző: | szept 28, 2022

Alapvetőnek tűnik, mégis érdemes pár szót váltani a szájhigiénia, teljesebb szóval a dentálhigiénia jelentéséről, jelentőségéről. A higiénia az egészségünk ápolásával, annak megőrzésével foglalkozó kifejezés, illetve a tisztasággal kapcsolatos követendő tanácsokat jelenti. A dentálhigiénia pedig magában foglalja mind szájüregünk, illetve fogaink tiszta, egészséges állapotát. 
 
A gyakorlat (általánosságban) még mindig azt mutatja, hogy a reggeli, esti fogmosáson kívül nem fordítunk több figyelmet a fogak ápolására, pedig ez is egy olyan terület, ahol irtó fontos több ismeretet szerezned azért, hogy kellőképpen ösztönözve érezd magad fogaid gondosabb tisztítására.
Nézzük, mik is az alapvető egyéni szájhigiénia eszközei:
– kézi fogkefe: akkor a leghatékonyabb a fogkeféd, ha kis fejű, a sörtéje sűrű és egyformára vágott, műanyag nyelű, medium vagy soft erősségű. 2 havonta szükséges cserélni, de legalább akkor, ha eldeformálódott a fej;
– speciális fogkefék is léteznek, vastagnyelű fogkefét szoktunk javasolni mozgásukban korlátozott pácienseink számára;
– elektromos fogkefe: szinte mindenkinek ajánljuk, előnye a nagyobb tisztítóképesség, plusz íny-barát;
– járulékos tisztítóeszközök: azokat a fogköz-tisztító eszközöket nevezzük így, amelyek kiegészítik a fogtisztítást. A fogkefe nem ér el megfelelően minden felszínt, így például a fogközöket nem fogod tudni csak a fogkefével rendesen kitisztítani, szükséged lesz fogselyemre, vagy interdentális fogköztisztítóra;
– szinguláris csomózású fogkefe: szintén a nehezen elérhető területek precízebb tiszítását segíti, mint például a bölcsesség fog, örlőfogak felszínei, torlódott fogak esetén, vagy fogszabályzó készülék viselésénél is roppant hasznos;
– hidroterápiás készülék: ez a szájzuhany, ami megint csak a fogközöket fogja hatékonyan tiszítani, azokat a területeket, ahol a baktériumok szeretnek lerakódni, és az ínyben gyulladást okozni.
Ha a felsoroltak közül legalább 2-3 féle eszközt használsz, már majdnem mindent megtettél a fogaid ápoltságáért, épségéért. De! A betegség megelőzéshez hozzátartozik a megfelelő életmód is, és pont ez az, amiért mégjobban imádom a szakmám. Egészséges testben a lelked is egészséges(ebb). A mozgás felszabadít, örömet okoz pszichésen is. Ezeken kívül még a táplálkozásodra kell figyelned, arra, hogy rendszeres legyen, minél kevesebb nassolással megtűzdelve, inkább a változatos, gyümölcsökkel, rostokkal teli étkezés felé haladj.
Na most tettél meg mindent a fogaidért és magadért 😉
Love Yourself!
Dentálhigiéniai tanácsadásra, kezelésre itt tudsz bejelentkezni hozzánk:
eszter@lovedent.eu
 

Ne várj tovább, kérj időpontot még ma!

Nagyon szívesen segítek neked eligazodni az ehhez hasonló témákban, miközben együtt kitaláljuk, hogy lehetnél elégedettebb a mosolyoddal! Kattints az alábbi gombra és kérj időpontot egyszerűen, online!