fbpx

Minden, amit a fogkő-eltávolításról tudnod érdemes

Szerző: | máj 14, 2023

De kezdjük a legelején, hogy mi is az a fogkő. Fogkő a lepedékből képződik, a lepedék pedig a fogak felszínén maradt ételmaradékból. Ez azt jelenti, hogy nem mindenhol, és nem megfelelően tisztítottad meg a fogad. A gyakorlat azt mutatja, hogy megszokásból mosunk fogat, és bizony kimaradnak felszínek (különböző oldalai a fogadnak) a tisztításból. Ez abból fakadhat, hogy általában csak felszínes ismeretünk van a helyes fogmosásról.

Nálunk a Fogkő-eltávolítás kezeléssel Dental Refresh néven találkozhatsz, és most szeretném, ha megismernéd a kezelés menetét. (A fogkő-eltávolítást, prevenciós tanácsadást dentálhigiénikus végzi, az egyéb fogászati beavatkozásokat – pl. tömés, gyökérkezelés, foghúzás, különböző pótlások – pedig a fogorvos.)

 

 

A fogkő-eltávolítás ultrahangos depurátorral történik. Ezzel a speciális eszközzel olyan területeket is megtudunk tisztítani, pl. fogíny alatti lerakódásokat, amihez más eszközzel nem tudnál hozzáférni. Ezek a legveszélyeztetettebb területek, mert a kezeletlen íny alatti fogkő gyulladást, és további parodontális megbetegedéseket okoz. Előrehaladott állapotban fogvesztést is okozhat. Először csak meglazulnak a fogak, aztán kipotyognak. Azért tartom ezt fontosnak tudatosítani, mert az utóbbi hetekben legtöbben fiatal felnőtt korosztályból érkeztetek a rendelőbe, erősen duzzadt ínnyel, ami ebben a korban jellemzően a nem megfelelő szájhigiéniából fakad. Természetesen a rendelőben az ismereti hiányosságokat pótoljuk, és átbeszéljük, milyen új rutint kell kialakítanod ahhoz, hogy fogaid minél tovább veled maradhassanak egészséges, és természetesen szép állapotukban.

 

 

Ha megtörtént a tisztítás, utána következik az ún. polírozás, amikor a fogak felszíneit finom sörtéjű kefével, és speciális poírozó pasztával simára polírozzuk.

Az új fogmosási rutin kialakításánál fontos, hogy használj tükröt, és figyeld, hogy már az új ismereteid szerint minden fogad felszínét átmosd. Nem könnyű a régi szokásokat átalakítani, és újakat bevezetni, légy türelmes magaddal. Ez az élet minden területére igaz, nem csak a fogápolásra.

És ne feledd, egészséges fogak csak egészséges testben lehetnek, és fordítva, ha egészséges a tested, fogaid is azok lesznek! Ehhez rengeteg plusz információt találhatsz posztjaimban.

Szeretettel várlak a rendelőben!

Bejelentkezés:

📩 https://www.lovedent.eu/online-idopontfoglalas/
📍 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.
📞 +36 30 262 3936

Love, Eszter

Ne várj tovább, kérj időpontot még ma!

Nagyon szívesen segítek neked eligazodni az ehhez hasonló témákban, miközben együtt kitaláljuk, hogy lehetnél elégedettebb a mosolyoddal! Kattints az alábbi gombra és kérj időpontot egyszerűen, online!