fbpx

Pánikolok, ha a fogászatra gondolok…

Szerző: | okt 22, 2023

Az utóbbi hetekben több páciensünk érkezett hozzánk erős pánikfélelemmel. Nem ritka, hogy a fogorvosi beavatkozás előhozza a legmélyebb félelmeket. Az utolsó utáni pillanat az, amikor már a fájdalom olyan méreteket ölt, hogy nincs más választás, mint a fogorvosi székben való landolás.

Egyik bátorszívű páciensünk – hiszen mindegyik az, aki összegyűjtve erejét, remegő térdekkel mégis elér a rendelő ajtajáig – az erős pánikfélelmét tűfóbiával fűszerezte, így a következő tudatos haditerv szerint haladtunk a fogorvosi beavatkozás felé. Az első találkozás alkalmával elbeszélgettünk arról, milyen tapasztalatból fakad neki ez az erős félelme, időt és teret teremtettünk annak, hogy megossza. Már azzal, hogy megfogalmazásra kerülnek a félelmek, elérhetővé válik annak kezelése. Ezt követően átbeszéltük, hogy a múltban keletkezett félelme ma már irreális, hiszen a múltban történt esemény nem feltétlenül ismétlődik meg a jelenben, mivel a körülmények, személyek, és ő maga is teljesen más, tehát lehetőség van arra, hogy a pánikot kiváltó esemény ne történjen meg újra. Elképesztő ereje van az elfogadó, megengedő térnek, annak, hogy páciensünknek pár alkalmat a kezelést megelőzően volt ideje rá felkészülni. Átbeszéltük a pánikfélelem működését, így az elméletet követhette a gyakorlat. Páciensünk házi feladattal tért haza, légző- és koncentrációs gyakorlatokat kellett végeznie napi rendszerességgel, 5 percben. Ennek két célja volt, az idegrendszer erősítése, valamint a figyelem, és légzés tudatos összekapcsolása.

Következő lépés a terápiás dentálhigiéniai kezelés volt, megfelelő állapotba hoztuk szájüregét a fogorvosi beavatkozáshoz. Mire elérkezetünk a nagy naphoz, páciensünknek már volt tapasztalata abban, ha az érzéstelenítéskor közeledik a tű, hogyan tud a légzés által kapcsolatban maradni önmagával. A légzés a pánik kezelésének kulcsmomentuma. Páciensünk ziccer nélkül megugrotta. Az érzéstelenítés, fogorvosi kezelés zökkenőmentesen lezajlott, és páciensünk megkönnyebbülve, boldogan jár vissza hozzánk. De erről majd meséljen Ő. 😉 A Love Dent Fusion Dentistry filozófiája, missziója pedig beteljesedett, nem traumatizáltuk tovább páciensünket. A legmélyebb szeretettel, figyelemmel, törődéssel fordulunk pácienseink felé.

A lényeg tehát, van remény, a pánikfélelem kezelhető mindenki számára. A kezeléshez szükséges eszköz kéznél van, mert ez nem más, mint a légzésed. A pánik bekapcsoltával a légzés akadozottá, felszínessé, szaporává válik, ami tovább fokozza a pánikot. Sőt, ilyenkor olyan érzet is megjelenik, mintha megszakadna a kapcsolat a valóság, és a pánikot átélő között. Szédülés, ájulás érzet jelentkezhetnek ilyenkor. Jó hír, hogy a kapcsolat a valósággal nem szakad meg olyan könnyen. 😉

Mindenkivel egyénileg foglalkozunk, adott sajátosságoknak megfelelően. Következő kihívás, az állkapocs kiakadása. Erre fogunk páciensünkkel tudatosan, gyakorlatokkal felkészülni, hogy az elkövetkezendő beavatkozásokat biztonságosan tudja átélni, mi pedig biztonságosan tudjuk végezni. Erről is tudósítok majd.

Szívből remélem, hogy megjött a bátorságod fogorvoshoz menni. 😉

Love, Eszter

Ne várj tovább, kérj időpontot még ma!

Nagyon szívesen segítek neked eligazodni az ehhez hasonló témákban, miközben együtt kitaláljuk, hogy lehetnél elégedettebb a mosolyoddal! Kattints az alábbi gombra és kérj időpontot egyszerűen, online!