fbpx

Stresszkezelés és Asszertív Kommunikációs Képzés

Életünkben fokozottan találkozunk a stressz jelenlétével. A stresszt megszüntetni nem tudjuk, hiszen az élet velejárója, azonban azt, hogy hogyan birkózunk meg vele, tudjuk befolyásolni.

 

A stresszel vigyáznunk kell, mert az folyamatos feszültséget, tartós idegességet is jelent, és ha sokáig fennáll, káros következményei lehetnek. Emésztési, étkezési zavarokat okozhat, gyengíti az idegrendszert, ami végül a szervezet ellenálló-, és védekező képességét is megzavarja.

 

A stressz kezelése tanulható, fejleszthető, az idegrendszer megfelelő erősítése, és vitalizálása során. Fizikálisan és mentálisan szükséges olyan szokásokat, gyakorlatokat bevezetnünk a mindennapjainkba, ami által ellenállóbbá válhatunk a feszültséggel szemben, illetve módszereket szerzünk a feszültség megfelelő, egészséges levezetésére.

 

NO STRESS, NO MESS smile

 

A rövid ideig fennálló stressz része az életünknek, pozitív hozományai ismertek. Fókuszálttá, motiválttá tesz, ugyanakkor a hosszan fennálló stresszes állapot a szervezetre kedvezőtlen hatással van. Gyengíti az immunrendszert, betegségekre fokozottan hajlamossá válunk, illetve a pszichés terheltség következtében megjelenik az idegrendszeri gyengeség, frusztráció, türelmetlenség, instabilitás, álmatlanság, stb.

 

Fizikai stresszt a test túlzásba vitt igénybevétele okozza. Testünk hosszú ideig tartó túlhajszoltság, fizikailag megerőltetőnek bizonyul. Ez a továbbiakban irritációhoz vezet, amely „mentális erőszakként”, frusztrációként robbanhat ki, így ott, ahol a nyugalomra, és egyensúlyra lenne szükség, türelmetlenné válunk.

Alternatív eszközként, az ayurvéda tudományának eszközeit, speciális, otthon is alkalmazandó olajozási (abhyanga, shiroabhyanga) technikáit alkalmazzuk.

 

Egészségtudatos táplálkozás

A táplálék üzemanyag a szervezet számára. Jelen modul célja, a táplálkozás fontosságának tudatossá tétele, hiszen az egyik legjelentősebb stresszforrás, ha nem kielégítően táplálkozunk. Maga a helytelen étkezési szokás stresszként jelenik meg szervezetünkben.

 

Mentális egészség

Mentális egészségünk meghatározza koncentrációnk mértékét, koncentrációs képességünket, illetve nyugodt, higgadt tudatállapotunkat. Megismerkedünk azokkal a gyakorlatokkal, amelyek a csökkentik a feszültséget, illetve tovább erősítik a mentális képességeket (koncentráció).

 

A stressz hatása szervezetünkből nem tűnik el. Fizikailag és mentális gyakorlatok útján is szükséges aktív tennünk azért, hogy a stressz okozta feszültség, illetve a stressz okozta károsodások helyreálljanak.

 

A gyakorlatok több ezer év bizonyítják pozitív hatásukat a stressz kezelésében.

 

 • Stresszcsökkentő jógagyakorlatok, melyek otthon egyedül is biztonságosan végezhetőek
 • Légzőgyakorlatok a mentális egészség helyreállítására
 • Koncentárció fejlesztésére vonatkozó kognitív gyakorlatok (mindfulness)

 

A gyakorlatok rendszeres végzését követően az alábbi változásokat tapasztalhatod:

 

 • nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel
 • csökken a feszültség, stressz mennyisége, mértéke
 • erősödik fizikumod, idegrendszered, finomabb szinteken erősödik önbizalmad, magabiztosságod
 • belső stabilitás fokozódik
 • figyelem, koncentráció fejlődik, fókuszáltabbá válsz

 

Asszertív kommunikáció

Mi az asszertivitás?

Az asszertivitás olyan önérvényesítő hozzáállást jelent, mely során az emberi értékeket helyezzük előtérbe,�és helyzeteinket, konfliktusainkat nyílt kommunikáció útján oldjuk meg.

 

Akkor viselkedünk asszertívan, ha

 

 • aktív és kezdeményező viselkedést tanúsítunk
 • nehéz helyzetben magunk és mások pozitív vonásait tartjuk szem előtt
 • önkifejezésünk során természetes jogainkat érvényesítjük, anélkül, hogy kétségbe vonnánk mások jogait
 • értékelésmentesen viselkedünk, azaz nem címkézünk embereket és viselkedéseket, hogy elkerüljük az előítéleteket és a sztereotípiákat
 • akaratunkat, ellenérzésünket és érzéseinket tisztán, egyenesen fejezzük ki, úgy, hogy elkerüljük a fenyegetést és a támadást

 

Miért éri meg asszertívan viselkednünk?

 

 • a munkahelyen az asszertivitás elsőrendű célja, hogy növeljük a bizalmat, megoldhatóvá tegyük munkahelyünk emberi problémáit, ki tudjuk fejezni magunkat anélkül, hogy megsértenénk magunk vagy mások jogait, érzéseit
 • az asszertív megnyilvánulás azt is jelenti, hogy mindig hagyunk nyitott ajtókat magunk mögött, mert mindig több lehetőség van a problémák megoldására, mint amit az adott helyzet sugall
 • ha nyíltan és egyértelműen fejezzük ki magunkat, akkor az emberek hamar megtanulják, hogy bízhatnak bennünk
 • az asszertív személy megbecsülést élvez nyíltsága, tisztán érthetősége, egyenes önkifejezése miatt.

 

Az asszertív viselkedés előnyei

 

 • Szorosabb munkakapcsolatok
  Az asszertivitás asszertivitást szül, így az emberek szívesebben működnek együtt velünk, mint ellenünk. Így, az ő segítségükkel, nagyobb eséllyel tudjuk elérni a közös célkitűzéseinket akár egy konfliktusokkal terhelt szituációban is.
 • Nagyobb önbizalom
  Nagyobb megbecsülést, tiszteletet fejlesztünk ki saját magunkkal szemben, növeljük saját önbecsülésünk szintjét, csökkentjük az arrogancia és a reménytelenség esélyét.
 • Nagyobb másokba vetett bizalom
  Egészséges módon képesek vagyunk felismerni mások képességeit és korlátait, ahelyett, hogy alacsonyabb rendűnek vagy felsőbbrendűnek látnánk őket.
 • Nagyobb felelősségvállalás
  Felelősséget vállalunk magunkért, saját szükségleteinkért, véleményünkért és igényeinkért, stb., ahelyett, hogy másokat hibáztatnánk, vagy mentségeket keresnénk magunk számára.
 • Nagyobb önkontroll
  Mederbe tudjuk terelni saját gondolatainkat és érzéseinket, így azt a viselkedést érjük el, amit szeretnénk, ahelyett, hogy átengednénk az irányítást külső eseményeknek vagy embereknek, vagy saját érzéseinknek.
 • Idő- és energia-megtakarítás
  Gyorsabban tudunk döntéseket hozni, és időt takarítunk meg a viták kezelésénél. Sok időt és energiát vesztegetünk el aggódás és áskálódás közben. Ha nem azon rágódunk, hogy elszomorítunk-e másokat vagy azon, hogyan győzzünk le másokat, akkor sok stressztől tudjuk megkímélni magunkat.
 • Nyertes-nyertes kimenetek esélyének növekedése
  Az asszertivitás megnöveli annak az esélyét, hogy minden érintett igényei, ötletei és véleménye meghallgatásra és megfontolásra kerüljön, így a felek képességeiket megfelelő célokra fogják használni.

 

Ajándékok a program résztvevőinek:

 

 • a workshop jegyzete, elméleti, és gyakorlati modulok részletes leírása
 • videós tartalom a gyakorlatokról

 

Létszám a megfelelő csoport dinamikáért min. 8 max. 15 fő.

A tréninget vezeti:
Szilágyi Judit
integrál szemléletű
tréner

 

Mák Eszter
integrál szemléletű jógaoktató
dentálhigiénikus
praxis manager

 

A következő program ideje:

 1. április 23, 9:00-15:00

Helyszíne:
Harmónia Világ Siófok
Fő utca 174-176.

 

A program díja: 30.000 Ft

 

Jelentkezés:

eszter@lovedent.eu

 

A jelentkezés és részvételi díj befizetésének határideje: április 15.

A részvételi díjat az alábbi bankszámlaszámra tudod utalni. Kérlek a megjegyzésben tüntesd fel a számlázási nevet és címet, amire a számlát kiállíthatom.

 

Love Dent Fusion Dentistry Ec.
10403181-50527066-85741000

 

Szeretettel várunk benneteket!

Judit és Eszter

Online időpontkérés

Legfrissebb bejegyzések

Pánikolok, ha a fogászatra gondolok…

Pánikolok, ha a fogászatra gondolok…

Az utóbbi hetekben több páciensünk érkezett hozzánk erős pánikfélelemmel. Nem ritka, hogy a fogorvosi beavatkozás előhozza a legmélyebb félelmeket. Az utolsó utáni pillanat az, amikor már a fájdalom olyan méreteket ölt, hogy nincs más választás, mint a fogorvosi...

bővebben
Minden, amit a fogkő-eltávolításról tudnod érdemes

Minden, amit a fogkő-eltávolításról tudnod érdemes

De kezdjük a legelején, hogy mi is az a fogkő. Fogkő a lepedékből képződik, a lepedék pedig a fogak felszínén maradt ételmaradékból. Ez azt jelenti, hogy nem mindenhol, és nem megfelelően tisztítottad meg a fogad. A gyakorlat azt mutatja, hogy megszokásból mosunk...

bővebben
„A félős páciensek a specialitásom”

„A félős páciensek a specialitásom”

A Love Dent-nél nem csak a fogaiddal törődünk, hanem a lelkeddel is. Rengetegen érkeztek több évtizedes, megkövesedett, és hatalmasra dagadt, gyermekkorból megmaradt félelmekkel, rossz élményekkel. Ezért a félelmed kezelése a legfontosabb, és elsődleges. Célom, hogy...

bővebben
Mi a szájhigiénia?

Mi a szájhigiénia?

Alapvetőnek tűnik, mégis érdemes pár szót váltani a szájhigiénia, teljesebb szóval a dentálhigiénia jelentéséről, jelentőségéről. A higiénia az egészségünk ápolásával, annak megőrzésével foglalkozó kifejezés, illetve a tisztasággal kapcsolatos követendő tanácsokat...

bővebben
Egyél örömmel!

Egyél örömmel!

Sokszor említettem, és még fogom is, hogy az ételünk az életünk. Úgy értem, nem azért élünk, hogy együnk, hanem hogy jól éljünk, együnk jól. Ha lehet örömmel, élvezettel.   A poszthoz a képet még akkor készítettem, amikor a forró napsütésben napozhattam...

bővebben
Dentálhigiénia ❤️

Dentálhigiénia ❤️

Dentálhigiénikusként  misszióm az egészséges fogak, és ezen keresztül az egészséges életmód közvetítése. A kettő elválaszthatatlan egymástól. Na de ez mégis hogy jön össze, és mit is csinál egy dentálhigiénikus?   Elsősorban edukál. Azokat a szájhigiénés...

bővebben
Törődöm a fogaimmal! Love Myself!

Törődöm a fogaimmal! Love Myself!

Az egyetemi bulis élet "nélkülözhetetlen kellékei" a cigi és az alkohol. Pontosabban - szerintem - nélkülözhető, de egyetemistaként én is fújtam a füstöt, és az egyetem környéki kiülős-beülős helyeken tanuláshelyettittunk. Ha már akkor tudhattam volna, hogy milyen...

bővebben
Stresszkezelés tréning fogászati asszisztensek részére

Stresszkezelés tréning fogászati asszisztensek részére

Fogászati rendelőben dolgozva mindannyian tapasztaljuk a stressz, feszültség, frusztráció szinte állandó jelenlétét. Igazi kihívást jelent ilyenkor, hogy nyugodt környezetet tudjunk teremteni a félelemmel érkező páciensek részére, sőt, mi magunk is nyugodtak tudjunk...

bővebben
Fehér diéta

Fehér diéta

Whitening Refresh - Fogfehérítés kezelést követően mindig javasoljuk a fehér diéta követését, ami azért szuper fontos, hogy a fehérítő hatás hosszan tartson.   Plusz, egészségmegőrző szempontból is nagyon tanácsos időnként olyan étrendet követni, ami az emésztést...

bővebben