fbpx

Tudatosság a fogápolásban

Szerző: | jún 15, 2022

A tudatosság kifejezés divatos lett az utóbbi években. Ilyenkor a jelentés felhígul, megfakul, és jót tesz újra átgondolni, mi is a mélyebb értelme. Tudatosság azt jelenti, hogy tisztában vagy azzal, amit teszel. Megismerted önmagad, már nem az automatizmusok, szokások vezérelnek, tudattalanul. Tetteidnek célja, értelme van. 

 

Figyelsz a testedre, mi milyen hatással van rá. Figyelsz az étkezésedre, nem csak a hozzá fűződő jó érzés és szükség mentén étkezel, hanem figyeled a megfelelő tápértéket, minőséget, amit a szervezetedbe beviszel. Már tudod, hogy az étkezésed nem csak a szervezeted, hanem a fogaid állapotait is közvetlenül befolyásolja. Időt szentelsz a fogmosásra, már nem csak átsuhansz rajta, mint egy kellemetlen intermezzón, hanem pontosan tudod, melyik területet hogyan mosd. A fogorvosodtól, már azt is tudod, hogy milyen jellegű megbetegedésekre vagy inkább hajlamos. Ha mégsem, akkor nincs még a megfelelő információ birtokodba. Mihamarabb szerezd be. 😉

 

Alapvetően az automatizmusnak, szokásoknak kiemelkedő jelentősége van az életünkben. Egy ideig. Biztonságot, kereteket ad, sőt mankóként szolgálnak. A fejlődés (növekedés) által ugyanakkor eljutunk arra a pontra, ahol ezen is túl kell haladnunk. Felül kell vizsgálnunk testünk, lelkünk jelzéseit, hogy ami eddig jó volt, és most is jó, azt tovább visszük, ami pedig nem, azt megváltoztatjuk. Ezt honnan tudhatod?

 

Tested, lelked pontosan jelzi neked, melyik területen kell változtatnod. Ha már tudatosan élsz, és preventív az életvezetésed, kisebb valószínűséggel betegszel meg. Ha nem a betegségek megelőzése, és az egyensúly fenntartása a fő szempont, akkor szinte biztos, hogy kiesel az egyensúlyi állapotból, és ezt valamilyen betegség fogja neked jelezni. Világunkban, ami elsősorban a fogyasztást preferálja, időt, energiát kell befektetnünk abba, hogy ezeket a működéseinket megismerjük, és önmagunkért tegyünk. Viszont nincs ami jobban megérné, mert sokkal-sokkal jobb minőségű életet tapasztalhatsz meg.

 

Na de nézzük, mitől is preventív az életvezetés? Attól, hogy olyan szokásokat alakítasz ki, ami megelőzi a betegségek kialakulását. Például rendszeresen mozogsz, és úgy alakítod az étkezésed, ahogy az a testednek jó. Ezek a legalapabbak, az élet fundamentuma, és hidd el, téged is elégedettséggel fog eltölteni.

 

De honnan veheted észre, ha hiba csúszott a rendszerbe, ha rés van a pajzson?

 

  • nem érzed magad egyensúlyban, harmóniában
  • sokszor frusztáltnak, és feszültnek érzed magad
  • nem kielégítő az alvásod, pihenésed
  • nem tudsz koncentrálni
  • szétesve érzed magad (és talán az életed)
  • rosszul kezeled a stresszes helyzeteket
  • állandó, és szinte csillapíthatatlan hiányérzeted van, ezért előfordulhat, hogy “póteszel”, sokat nasizol

 

A rendszertelen étkezés nem csak a testre és közérzetre van romboló hatással, hanem a fogak szerkezetére nézve is. Bizonyos időnek el kell telnie az étkezések között azért, hogy a természetes tiszító folyamatok működésbe tudjanak lépni. Ha ezek nincsenek meg, elindulhatnak a carieses megbetegedések folyamatai. Erről majd egy másik posztban olvashatsz bővebben.

 

Arról, hogy milyen konkrét lépéseket tehetsz a tudatosság növelése felé, rendszeresen szervezek workshopokat, eseményeket. Érdemes figyelni, ha minőségibb, kielégítőbb, és önazonosabb életet szeretnél élni.

 

Mindig szeretettel várlak 🙂


Eszter

Ne várj tovább, kérj időpontot még ma!

Nagyon szívesen segítek neked eligazodni az ehhez hasonló témákban, miközben együtt kitaláljuk, hogy lehetnél elégedettebb a mosolyoddal! Kattints az alábbi gombra és kérj időpontot egyszerűen, online!